ΘΕΟΦΡΑΣΤΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΡΕΣΟΥ

ΛΕΣΒΟΥ

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

Greek version    

 

Η ιστοσελίδα μας φιλοξενείται από το sch.gr

Ιστορία του σχολείου

Ένα κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία του σχολείου μας  γραμμένο  από τη μαθήτρια Μυρσίνη-Αναστασία Δημακοπούλου.

Ιστορία της Ερεσού

Η ιστορία του τόπου μας σ' ένα ευσύνοπτο κείμενο που έγραψε η μαθήτρια Μανούσου Ιωάννα.

Θεόφραστος και Σαπφώ

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας  που γεννήθηκαν στην Ερεσό. Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους από τις μαθήτριες Σαββέλου Δέσποινα και Τρέντου Αναστασία.

Τοπικό Ιδίωμα

Η μαθήτρια Παγκαλίνη Δέσποινα κατέγραψε την ερεσιώτικη γλώσσα σ' ένα λεξικό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς.

Ήθη και έθιμα

Ο μαθητής Σάββας Βασίλης βασισμένος σε διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων της περιοχής γράφει για τα έθιμα της Ερεσού.

Συνταγές της Ερεσού

Οι μαθητές του σχολείου έγραψαν παραδοσιακές συνταγές της Ερεσού και σας καλούν να τις δοκιμάσετε.

Έργα ζωγραφικής

Έργα ζωγραφικής μαθητών του σχολείου.

Η εθιμοτυπία της φιλοξενίας στα ομηρικά έπη

Στα  αρχαία   χρόνια οι  άνθρωποι  είχαν  καθιερώσει  τον  θεσμό  της  φιλοξενίας. Ο  θεσμός  της  φιλοξενίας   αφορά  τον  φιλοξενούμενο («ξένος» στα αρχαία) και  τον  οικοδεσπότη (ξενιστής) και μας είναι γνωστός από τα έπη του Ομήρου και συγκεκριμένα από την Οδύσσεια. Σε πολλά σημεία στην Οδύσσεια περιγράφεται η φιλοξενία και κάθε φορά ακολουθείται το ίδιο τυπικό, τηρούνται δηλαδή οι ίδιοι κανόνες όταν ο οικοδεσπότης πρόκειται να φιλοξενήσει κάποιον.

Μια περίπτωση φιλοξενίας έχουμε στη ραψωδία δ’ της Οδύσσειας, στους στίχους 23-347. Εκεί φιλοξενούμενοι είναι  ο  Τηλέμαχος και  ο  Πεισίστρατος και οικοδεσπότες είναι  ο  Μενέλαος  και  η  Ελένη. Η φιλοξενία γίνεται στο σπίτι του οικοδεσπότη, το οποίο βρίσκεται στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στο παλάτι του βασιλιά Μενέλαου. Σύμφωνα με την εθιμοτυπία της φιλοξενίας, όταν έφτασαν οι ξένοι οι υπηρέτες του Μενέλαου ταχτοποίησαν αμέσως τα άλογά τους και τούς υποδέχτηκαν στο παλάτι. Πρώτα τούς  έβαλαν  να  λουστούν  στους  γυαλιστερούς   λουτήρες  και  ύστερα  τούς  έβαλαν  να  καθίσουν  σε  θρόνους  δίπλα  στο  βασιλιά. Αμέσως  μετά  μια  θεραπαινίδα  η  οποία  κρατούσε  ένα  χρυσό  κανάτι  και  τους  έχυσε  νερό  σε  ένα ασημένιο   λεβέτι  για  να  νίψουν  τα  χέρια  τους. Έπειτα τους οδήγησε σε καλόξυστο τραπέζι όπου η κελάρισσα τούς έφερε πολλά φαγώσιμα και ο τραπεζάρχης τούς πρόσφερε πινάκια με κρέατα κάθε λογής και μαλαματένιες κούπες. Πριν  αρχίσουν  το  φαγητό, ο  βασιλιάς  τούς  καλωσόρισε  και  τους  είπε  να  φάνε και  να  πιούνε  χωρίς  καν  να τους  ρωτήσει  ποιοι  είναι.

 Η προθυμία με την οποία τους υποδέχτηκαν χωρίς καν να τους ρωτήσουν ποιοι ήταν και από πού έρχονταν, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία και αξία είχε ο θεσμός της φιλοξενίας στην ομηρική κοινωνία. Δημιουργήθηκε  από  την  ανάγκη των  ταξιδιωτών  να  βρουν   ένα  μέρος  να  μείνουν, μιας  κι  εκείνα  τα  χρόνια  ο  κόσμος  ταξίδευε  για  εμπορικούς  λόγους  και  δεν  υπήρχαν ξενοδοχεία. Έτσι οι άνθρωποι δέχονταν εύκολα τους ξένους στο σπίτι τους για να τους εξυπηρετήσουν αλλά και για να μάθουν τι γίνεται σε άλλους τόπους.

Επίσης,  η  εθιμοτυπία  της  φιλοξενίας  φαίνεται  και  στη  ραψωδία    ε΄,  στους   στίχους  96-165. Εκεί  η  αρχοντική   θεά   Καλυψώ  ρωτάει  τον  Ερμή   ποιος  είναι  ο  λόγος  ο  οποίος  τον  έφερε  στα  μέρη  της  και  του  λέει  ότι   είναι  πρόθυμη  να  κάνει  ότι  της  ζητήσει. Στη συνέχεια τον παίρνει μαζί της μέσα στο ωραίο παλάτι της  για να τον φιλέψει. Του στρώνει το τραπέζι όπου του προσφέρει αμβροσία και κόκκινο νέκταρ. Ο Ερμής, αφού έφαγε και ευφράνθηκε, της απαντά ποιος είναι ο λόγος του ταξιδιού του. Αφού  τελείωσε  με  όσα  είχε  να  της  πει  έφυγε  πάλι  για  τον  Όλυμπο.

Στην  Οδύσσεια  όμως, σε άλλα σημεία,  κάποιοι  ήρωες  εκφράζουν  το  φόβο  τους   για  τους   ξένους.  Έχουμε  στη ραψωδία  γ΄, στους στίχους 63-74   μια  τέτοια  περίπτωση,    όπου ο  ξενιστής  είναι  ο  Νέστορας   και  ο  φιλοξενούμενος    είναι  ο  Τηλέμαχος. Ο Νέστορας φοβάται τους ξένους γιατί πιστεύει ότι μπορεί να είναι πειρατές που τριγυρνούν και φέρνουν κίνδυνο και ζημιά στον ξένο κόσμο. Επίσης στην ίδια ραψωδία στους στίχους 150-152 και 226-228 μιλάει ο Οδυσσέας, ο οποίος είναι επιφυλακτικός, γιατί δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και φοβάται μήπως οι κάτοικοί της είναι άγριοι και δεν έχουν την παράδοση της φιλοξενίας. Ακόμα,  λίγο  πιο  μετά  στους  στ  243-245, η  Ναυσικά  λέει  στις  φίλες  της   να  μην   φοβούνται   τον  ξένο  που  βλέπουν, γιατί οι θεοί αγαπούν τους Φαίακες και τους προστατεύουν από τους εχθρούς.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ακόμα και στην ομηρική κοινωνία, ο άγνωστος προκαλούσε δυσπιστία και φόβο. Ο θεσμός της φιλοξενίας όμως φαίνεται ότι επιβλήθηκε τελικά για την προστασία των ξένων σε εποχές που η συγκοινωνία δεν ήταν εύκολη ούτε υπήρχε κατάλληλη υποδομή για να μείνουν, αλλά και γιατί έκανε πιο εύκολη την επικοινωνία των λαών. Η σπουδαιότητα αυτού του θεσμού φαίνεται κι από τη σύνδεσή του με τη θρησκεία˙ τους ξένους δηλαδή τους προστάτευε ο Δίας (ο Ξένιος Δίας). Έτσι ήταν ηθική υποχρέωση όλων η προσφορά φιλοξενίας.

 

Εργάστηκαν οι μαθητές:

Αβραμέλος Γιάννης

Καταχανάς Γιώργος

Καραλιά - Αναγνωστοπούλου Σοφία

Μπελέκα Χρυσάνθη

Τελωνιάτη Δωροθέα

Φραντζή Αναστασία


 

Αρχή σελίδας

 

Προηγούμενα έτη

  

Η ομάδα της ιστοσελίδας του σχολείου μας

Λεξικό της ερεσιώτικης γλώσσας

Οι μαθητές δημιουργούν

Εντυπώσεις καθηγητών που υπηρέτησαν στο σχολείο μας

Οι Παραδοσιακές φορεσιές της Ερεσού

Λουλούδια-Φύση

Μαθητές του σχολείου μας φωτογραφίζουν τη φύση της Ερεσού καθώς και τα λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών.

Οι γειτονιές της Ερεσού

Τα σπίτια, οι γειτονιές και τα σοκάκια της Ερεσού σε μία συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξαν  μαθητές του σχολείου.

Εκδρομές- Περίπατοι

Φωτογραφίες από εκδρομές και περιπάτους του σχολείου μας.
Γιορτές και εκδηλώσεις
Εθνικές επέτειοι, γιορτές και εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκδρομές που πραγματοποιεί το σχολείο μας στο πλαίσιο διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θεατρική ομάδα

Ποιο έργο θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα του σχολείου μας; Ποιοι μαθητές συμμετέχουν;  Πατήστε εδώ για πληροφορίες.

Συνδέσεις

 

Οικολογία

Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

 

© Γυμνάσιο Ερεσού 2007

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ