ΘΕΟΦΡΑΣΤΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΡΕΣΟΥ

ΛΕΣΒΟΥ

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

Greek version  

 

Η ιστοσελίδα μας φιλοξενείται από το sch.gr

Ιστορία του σχολείου

Ένα κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία του σχολείου μας  γραμμένο  από τη μαθήτρια Μυρσίνη-Αναστασία Δημακοπούλου.

Ιστορία της Ερεσού

Η ιστορία του τόπου μας σ' ένα ευσύνοπτο κείμενο που έγραψε η μαθήτρια Μανούσου Ιωάννα.

Θεόφραστος και Σαπφώ

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας  που γεννήθηκαν στην Ερεσό. Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους από τις μαθήτριες Σαββέλου Δέσποινα και Τρέντου Αναστασία.

Τοπικό Ιδίωμα

Η μαθήτρια Παγκαλίνη Δέσποινα κατέγραψε την ερεσιώτικη γλώσσα σ' ένα λεξικό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς.

Ήθη και έθιμα

Ο μαθητής Σάββας Βασίλης βασισμένος σε διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων της περιοχής γράφει για τα έθιμα της Ερεσού.

Συνταγές της Ερεσού

Οι μαθητές του σχολείου έγραψαν παραδοσιακές συνταγές της Ερεσού και σας καλούν να τις δοκιμάσετε.

Έργα ζωγραφικής

Έργα ζωγραφικής μαθητών του σχολείου.

Η γωνιά του αναγνώστη 2

 Μαθητές του σχολείου διαβάζουν βιβλία και σας προτείνουν:

 

25. ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Συγγραφέας : Μαρία Κοτοπούλη

Το βιβλίο αναφέρεται στους 4 μυθικούς Τρώες, τον Απόλλωνα, την Αθηνά, την Αφροδίτη και τον αγγελιοφόρο Ερμή. Στην αρχή παρομοιάζει τον Απόλλωνα με ένα μικρό αγόρι το οποίο φαντάζεται πως είναι θεός και πως ταξιδεύει σε μαγικά μέρη όπου συναντάει τους μυθικούς αρχαίους ήρωες από κοντά και πιστεύει πως ο ίδιος είναι αθάνατος κι ότι μπορεί να πετάει. Μετά αναφέρεται σε ένα μικρό κορίτσι, την Αθηνά, η οποία ονειρεύεται τη θεά Αθηνά να την βλέπει και να της μιλάει και να ταξιδεύει μαζί της. Αργότερα αναφέρεται σε ένα άλλο μικρό κορίτσι, την Αφροδίτη, που παίζει πιάνο κι έχει ένα μαγικό τρόπο να μεταμφιέζεται σε αμοιβάδα. Τέλος αναφέρεται και σε ένα αγόρι, τον Ερμή, ο οποίος καθώς έγραφε στο λεύκωμά του, ένας άνεμος άρχισε να φυσάει κι εκεί εμφανίστηκε ο θεός Ερμής, ο οποίος τον πήρε μαζί του κι άρχισαν να ταξιδεύουν μαζί στο μυθικό ταξίδι της γης.

Στράτος Αβαγιανός

 

24. ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΛΑΓΩΝΙΚΑ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Συγγραφέας: Enid Blyton

 

Το θέμα του βιβλίου «Τα πέντε λαγωνικά» και το μυστήριο του σκοτεινού σπιτιού είναι ότι μια παρέα παιδιών περίμεναν το φίλο τους που ερχόταν με τον τρένο και ήταν ο αρχηγός τους στις λύσεις των μυστηρίων. Στην αρχή όταν μπέρδεψαν το φίλο τους με ένα άλλο παιδί άρχισαν όλα. Το καινούριο παιδί μπήκε στην παρέα τους και στις λύσεις των μυστηρίων αλλά τα παιδιά για να κοροϊδέψουν εκείνο και το θείο τους έφτιαξαν ένα μυστήριο όμως αυτό τούς οδήγησε σε ένα αληθινό κι έμπλεξαν σε μια σπείρα κλοπής αυτοκινήτων. Τέλος, μέσα από την απαγωγή του καινούριου φίλου των παιδιών βρέθηκαν στη λύση του μυστηρίου . Έτσι όλοι έζησαν καλά περιμένοντας ένα άλλο μυστήριο.

Ευαγγελία, Β’ γυμνασίου

 

23. Τ’ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Συγγραφέας: Βούλα Μάστορηκάνε κλικ εδώ

 

Σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνίστρια είναι μια μαθήτρια του δημοτικού, η Άννα, η οποία χαίρεται να παίζει διάφορα παιχνίδια με τα αγόρια. Αυτό όμως έγινε αφού κέρδισε σε μια μάχη που έδωσε με τον αρχηγό των αγοριών. Σιγά - σιγά όμως, τελείωνε το καλοκαίρι της ξεγνοιασιάς και των παιδικών ανέμελων παιχνιδιών και μπήκε η άνοιξη της εφηβείας και της αλλαγής. Η Άννα γύρισε στα παλιά της παιχνίδια και της φύση της, η γυναικεία της όμως φύση άρχισε να ξυπνά μέσα της.

Αναστασία, Β’ Γυμνασίου 13/4/2010

 

22. Μόμπι Ντικ Η ιστορία της άσπρης φάλαινας

 

 συγγραφέας: Χέρμαν Μέλβιν

Αυτό τα βιβλίο μιλάει για ένα αγόρι, τον Ισμαήλ που αγαπούσε πάρα πολύ τη θάλασσα. Μια φορά ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι, εκεί γνώρισε τον Κουικουεγκ και τον καπετάνιο Ειχαμπ, μαζί ήθελαν να σκοτώσουν την μεγαλύτερη φάλαινα που είχαν δει την άσπρη φάλαινα τον Μόμπι Ντικ.

 

13/04/2010  Αυτό το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Από το βιβλίο έμαθα ότι δεν πρέπει να πάρουμε εκδίκηση για κάθε κακό που μας γίνει στη ζωή μας, γιατί αυτός ο άνθρωπος ή το ζώο που μας έκανε το κακό μπορεί να είναι πιο δυνατό από μας και να κινδυνεύσει η ζωή μας και των ανθρώπων γύρω μας.

Σαράλμπα, α΄γυμνασίου

 

21. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

με το Μαρίνο και τη Μαρίνα

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Το βιβλίο μιλάει για δύο μικρά παιδιά και τον πατέρα τους που ήταν δημοσιογράφος. Ο πατέρας είχε καλές σχέσεις με τα παιδιά του και κάθε βράδυ τους έλεγε μια ιστορία. Μια μέρα ο πατέρας τους πήγε για δουλειά σε μια άλλη πόλη και δεν μπόρεσε να τους πει ιστορίες. Γι' αυτό τους είπε να πάρουν ένα τετράδιο και να γράφουν μια φορά την εβδομάδα τι γίνεται με την οικογένεια και αυτός θα κάνει το ίδιο. Ο πατέρας λοιπόν γράφει τις πιο τρελές και πιο ωραίες ιστορίες, ενώ τα παιδιά τις πιο σημαντικές που γίνονται μέσα στην εβδομάδα.

Σαράλμπα, Α΄ Γυμνασίου  23/3/2010

 

20. ΛΩΞΑΝΤΡΑ

Συγγραφέας: Μαρία Ιορδανίδου

Η "Λωξάντρα"  είναι η ιστορία μιας γιαγιάς, από την οποία η Μαρία Ιορδανίδου ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, πολύ δύσκολη, περιγράφοντας τα γεγονότα της τουρκοκρατίας, αλλά και κάποια στοιχεία για τα ήθη και έθιμα της Πόλης σε σύγκριση με την Αθήνα. Η Λωξάντρα είναι μια όμορφη, ψηλή και θαρραλέα γυναίκα, έτοιμη να κάνει τα πάντα για τα παιδιά της και για το σύζυγό της το Δημήτρη. Είναι μια γυναίκα που της αρέσει κι έχει συνηθίσει στην ανατολική κουλτούρα και δε θα προτιμούσε καμία άλλη.

Στράτος, Β΄ Γυμνασίου  18/03/2010

 

19. ΤΟ ΨΕΜΑ

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή 

 

Δεν πρέπει να λέμε ψέματα.

Δεν πρέπει... δεν πρέπει... κι όταν λέμε;

Όταν νιώθουμε την ανάγκη; Η Χριστίνα ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα. Η μητέρα της είναι θυρωρός και ο πατέρας της τους εγκατέλειψε... Το κορίτσι που βρίσκεται στο τέλος της παιδικής ηλικίας θέλει με τα ψέματα να απορρίψει την πραγματικότητα, θέλει να ξεχάσει. Θα δημιουργήσει έναν κόσμο που και πάλι δεν είναι αυτός που ονειρεύεται. Θα βρεθεί μπλεγμένη με τον ίδιο της τον εαυτό με τα συναισθήματα της. Πώς θα περάσει από τα δύσκολα μονοπάτια που βρίσκονται μπροστά της; Όλα τα παιδιά των δεκαπέντε χρονών αισθάνθηκαν κάποτε σαν τη Χριστίνα. Χρειάστηκαν κι αυτά να πουν ψέματα στην προσπάθεια να ξεφύγουν από το ψέμα. Αλλά ο δρόμος είναι μπροστά της, μπροστά στη Χριστίνα, μπροστά σε όλα τα παιδιά...

Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά . Μιλάει για την φιλία και για το ότι δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα και να κολλάμε ταμπέλες.

15/5/2010  Σοφία, Α΄ γυμνασίου

 

18. Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ

Συγγραφέας : Ζωρζ Σαρή

Πρόκειται για μια περιπέτεια, την οποία οι κυνηγοί του θησαυρού δεν είναι μεγάλοι αλλά παιδιά, με ένα θησαυρό στην Αίγινα και μάλιστα στη Βαγία. Εκεί πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Ζωή. Τώρα η Ζωή είναι πάλι στην Αίγινα, όχι ως ανέμελο παιδί, αλλά μεγάλη. Είναι καλοκαίρι σε ένα υπέροχο νησί. Οι πρώτες μέρες κυλούν βαρετά, μέχρι που έρχεται η Νικόλ και τους ξεσηκώνει με τα παιχνίδια και τις τρέλες της. Ένας κρυμμένος θησαυρός περιμένει να τον βρουν.

Είναι ένα μυθιστόρημα μέσα από το οποίο περνάνε μηνύματα συμπόνιας και αγάπης για το συνάνθρωπό μας.

10/3/2010   Σοφία, Α΄ Γυμνασίου

 

17. ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Συγγραφέας: Άλκη ΖέηΤο καπλάνι στα Ελληνικά

Η ιστορία εξελίσσεται το 1936. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι 2 αδερφές που ζουν σε ένα  νησί του Αιγαίου. Έχουν ένα παππού που τους λέει μύθους για τους αρχαίους Έλληνες αντί για παραμύθια. Ο ξάδελφός τους, ο Νίκος, τούς διηγείται ιστορίες για ένα καπλάνι - έτσι λένε τον τίγρη στο νησί.

Είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο, μου θύμισε το καλοκαίρι... Έχει πολύ ωραίες περιπέτειες με παιδιά. Είναι άψογο... Να το διαβάσετε!

15/3/2010 Αναστασία, Α΄ Γυμνασίου

 

16. Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Συγγραφέας: Τζόρτζ Οργουέλ

 

Σε μια φάρμα τα ζώα επαναστατούν και διώχνουν τους ανθρώπους. Τη θέση τους παίρνουν τα γουρούνια που αποδεικνύονται χειρότερα από τους ανθρώπους...

6/3/2010   Αυτό το βιβλίο μου προκάλεσε θυμό. Θυμό και αγανάκτηση με τα αφελή ζώα, αλλά και συμπόνια που για τα ζώα που παρέμειναν υποδουλωμένα αλλά και εξαπατημένα από τα άλλα "εξυπνότερα" ζώα                            

Μίλτος, Στ΄ δημοτικού

 

           

15.  ΑΡΤΕΜΗΣ   ΦΑΟΥΛ   3

Συγγραφέας: OΟΥΕΝ ΚΟΛΦΕΡ

 

Ο  Άρτεμης προσπαθεί να πουλήσει την τεχνολογία των ξωτικών  όμως κάτι  πάει στραβά . O Άρτεμης έχει κάποιο σχέδιο ένα μεγάλο σχέδιο όπου σε αυτό θα βοηθήσουν τα ξωτικά. Αν δεν επιτύχει υπάρχει και ο μπάτλερ ο πιστός σωματοφύλακας του …. ή μήπως όχι;

Γιώργος, Α’ γυμνασίου

 

14. Ο ANEΨΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΟΥ

Συγγραφέας: Κ. Σ. Λιούις

 

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό μιλάει για δύο παιδιά τα οποία ανακαλύπτουν διάφορους κόσμους. Τυχαία βρίσκονται στη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο υπάρχουν ζώα που μιλάνε, μαγικά πλάσματα και δέντρα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των πραγμάτων μια κακιά μάγισσα σε συνεργασία με το θείο του ενός παιδιού προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο μας.

Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο γιατί ο συγγραφέας δημιουργεί στον αναγνώστη πολλή περιέργεια για το τι θα γίνει παρακάτω. Επίσης θα το πρότεινα επειδή είναι μια ιστορία γεμάτη φαντασία και περίεργα πλάσματα.

Αγγελική, Β΄ Γυμνασίου

 

 

13. ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ

Συγγραφέας: Μενέλαος Λουντέμης

Περίληψη

Το κείμενο αναφέρεται σε ένα παιδί που ήθελε να μάθει γράμματα  αλλά το αφεντικό στο οποίο εργαζόταν δεν τον άφηνε επειδή έλεγε ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Ένα βράδυ που όλοι κοιμούνταν το παιδί πήγε να συναντήσει ένα δάσκαλο που είχε συμφωνήσει να του μάθει γράμματα χωρίς να το ξέρει το αφεντικό του. Ο δάσκαλος κατάλαβε ότι το παιδί πραγματικά ήθελε να μάθει κι ότι ήταν καλό και προσπαθούσε. Τον ανακάλυψε όμως το αφεντικό του και του απαγόρευσε να ξαναπάει. Τότε χώρισαν οι δρόμοι του δασκάλου και του παιδιού, αλλά κάτι στο παιδί έλεγε πως θα ξαναβρεθούν…

Αρετή, Β΄ γυμνασίου

 

 

12. ΟΙ ΑΠΑΙΧΤΟΙ ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΙ 1

ΛΕΟΝ ο Ντριπλαδόρος

Συγγραφέας: Γιόκιμ Μάσανεκ

Το βιβλίο που διάβασα είναι το πρώτο των άπαιχτων μπαλαδόρων. Αναφέρεται στην ποδοσφαιρική ομάδα κάποιων φίλων .Ο Λεόν προκαλεί μια άλλη καλή ομάδα τους Ανίκητους σε έναν αγώνα. Το έπαθλο θα ήταν γήπεδο. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα για τους άπαιχτους, γιατί δεν είναι πολύ καλοί, είναι ερασιτέχνες παίχτες και δεν έχουν πολύ χρόνο για προπονήσεις. Όμως έγινε το θαύμα και ενώ ο Ράμπαν, που είχε χάσει τρεις ευκαιρίες, τελικά έβαλε το νικητήριο γκολ. Οι Άπαιχτοι νίκησαν και πήραν και το γήπεδο.

Το  προτείνω σε όσους τους αρέσει το ποδόσφαιρο , γιατί είναι μια πολύ ωραία ιστορία

Φώτης,  Β΄Γυμνασίου

 

11. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

Συγγραφέας: Ευγένιος ΤριβιζάςΗ τελευταία μαύρη γάτα

 

Ο ήρωας της ιστορίας μας διηγείται τη ζωή του, τα προβλήματα και τις δυσκολίες του. Ακόμα μάς διηγείται την ιστορία με τους ανθρώπους που σκότωναν τις μαύρες γάτες, γιατί νόμιζαν ότι έφερναν γρουσουζιά. Μας αφηγείται επίσης ότι γνώρισε μια γάτα την Εβενίνα… κι ότι μετά από λίγο καιρό στα σπίτια των ανθρώπων υπήρχαν εκατοντάδες ποντίκια, που δεν ήξεραν πώς να τα εξοντώσουν. Γι’ αυτό οι άνθρωποι έπαψαν να σκοτώνουν τις γάτες κι η εταιρεία ΦΑ.ΠΑ.ΔΟΚ, η εταιρεία που βοήθησε να σκοτώνουν τις μαύρες γάτες έχασε κι έκλεισε… Έτσι οι γάτες πολλαπλασιάστηκαν και όλα ήταν ήρεμα. Ο ήρωάς μας καθόταν στη σκεπή μιας αποθήκης κι έβλεπε τη θάλασσα και γευόταν τον καθαρό αέρα. Βλέποντας όμως την Εβενίνα να ταΐζει τα εφτά ολόμαυρα γατάκια της ήταν πολύ ευτυχισμένος…

Δωροθέα, Α΄ Γυμνασίου

 

10. SCOOBY – DOO : Ο ΜΟΧΘΗΡΟΣ ΒΙΚΙΝΓΚ

Συγγραφέας: Τζέιμς Τζέλσι

 

Μια παρέα παιδιών ξεκινάει να πάει στη Χώρα της Χαρούμενης Σάλης. Ο Σκούμπι και ο Σάγκι είναι στο πορπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και παίζανε με κάτι μπαλόνια. Φτάνουνε στη Χώρα της Χαρούμενης Σάλης και πηγαίνουν στο Σκανδιναβικό τρενάκι. Με το που μπαίνουνε μέσα, τους δένουνε ένα χαρούμενο μπιπί, κάτι σαν κεραία, στο κεφάλι τους. Σε λίγο συναντάνε  τον Γκάρι που έχει ντυθεί λουλούδι, ο οποίος φεύγει λίγο πιο μετά με τα άλλα λουλούδια. Προχωράνε μέχρι που βλέπουν κάτι σαν ποτάμι, γύρω ελέφαντες να χορεύουν και κάτι αγάλματα Βίκινγκς. Αμέσως τότε βγαίνει ένας αληθινός Βίκινγκ, ο οποίος άρχισε να κυνηγά τον Σκούμπι, τον Σάγκι και όλους τους άλλους. Μια κοπέλα από την παρέα, η Δάφνη, προτείνει για να γλιτώσουν να τους στήσουν μια παγίδα. Το σχέδιο πετυχαίνει και ο μοχθηρός Βίκινγκ πέφτει μέσα στην παγίδα.

Από το βιβλίο μου άρεσαν οι περιπέτειες των παιδιών και τα παιχνίδια που έκαναν.

Ορνέλ, Α΄ Γυμνασίου

 

 

 

Αρχή σελίδας

 

 

 

Προηγούμενα έτη

  

Η ομάδα της ιστοσελίδας του σχολείου μας

Λεξικό της ερεσιώτικης γλώσσας

Οι μαθητές δημιουργούν

Εντυπώσεις καθηγητών που υπηρέτησαν στο σχολείο μας

Οι Παραδοσιακές φορεσιές της Ερεσού

Λουλούδια-Φύση

Μαθητές του σχολείου μας φωτογραφίζουν τη φύση της Ερεσού καθώς και τα λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών.

Οι γειτονιές της Ερεσού

Τα σπίτια, οι γειτονιές και τα σοκάκια της Ερεσού σε μία συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξαν  μαθητές του σχολείου.

Εκδρομές- Περίπατοι

Φωτογραφίες από εκδρομές και περιπάτους του σχολείου μας.
Γιορτές και εκδηλώσεις
Εθνικές επέτειοι, γιορτές και εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκδρομές που πραγματοποιεί το σχολείο μας στο πλαίσιο διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θεατρική ομάδα

Ποιο έργο θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα του σχολείου μας; Ποιοι μαθητές συμμετέχουν;  Πατήστε εδώ για πληροφορίες.

Συνδέσεις

 

Οικολογία

Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

 

© Γυμνάσιο Ερεσού 2007

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ