ΘΕΟΦΡΑΣΤΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΡΕΣΟΥ

ΛΕΣΒΟΥ

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

Greek version  

 

Η ιστοσελίδα μας φιλοξενείται από το sch.gr

Ιστορία του σχολείου

Ένα κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία του σχολείου μας  γραμμένο  από τη μαθήτρια Μυρσίνη-Αναστασία Δημακοπούλου.

Ιστορία της Ερεσού

Η ιστορία του τόπου μας σ' ένα ευσύνοπτο κείμενο που έγραψε η μαθήτρια Μανούσου Ιωάννα.

Θεόφραστος και Σαπφώ

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας  που γεννήθηκαν στην Ερεσό. Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους από τις μαθήτριες Σαββέλου Δέσποινα και Τρέντου Αναστασία.

Τοπικό Ιδίωμα

Η μαθήτρια Παγκαλίνη Δέσποινα κατέγραψε την ερεσιώτικη γλώσσα σ' ένα λεξικό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς.

Ήθη και έθιμα

Ο μαθητής Σάββας Βασίλης βασισμένος σε διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων της περιοχής γράφει για τα έθιμα της Ερεσού.

Συνταγές της Ερεσού

Οι μαθητές του σχολείου έγραψαν παραδοσιακές συνταγές της Ερεσού και σας καλούν να τις δοκιμάσετε.

Έργα ζωγραφικής

Έργα ζωγραφικής μαθητών του σχολείου.

Ιστορία του σχολείου

Κείμενο: Μυρσίνη- Αναστασία Δημακοπούλου, μαθήτρια της Α΄Γυμνασίου.

Το διδακτήριο Ερεσού, Θεοφράστειο, από το 1929 μέχρι σήμερα, δέχεται τους μαθητές του τόπου αυτού. Ο τόπος δημιουργίας αυτού του διδακτηρίου είναι η Ερεσός που είναι και η πατρίδα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς και του ιατροφιλοσόφου Θεόφραστου.

Ο διδακτήριο είναι χτισμένο σε σχήμα «Π», με 8 αίθουσες, 2 γραφεία, και 3 αίθουσες στον κάτω όροφο. Η έκταση του οικοπέδου είναι 4.900 τ.μ., από τα οποία τα 2.900 τ.μ. είναι αυλικοί χώροι. Οι διαστάσεις του Γυμνασίου είναι 40Χ25 τ.μ. και ο κήπος μπροστά στο κτίριο είναι 1.400 τ.μ.. Χαρακτηριστικό του είναι τα νεοκλασικά του στοιχεία. Τα προπύλαια του περιέχουν ένα μεγάλο αέτωμα και δύο Ιωνικούς κίονες από γκρι μάρμαρο. Τα πρόπυλα και οι γωνίες της στέγης διακοσμούνται με αγαλματίδια από μυθικές Σφίγγες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1925 μέχρι το 1928 που έγιναν και τα εγκαίνιά του με Διευθυντή τον Φώτη Ξενέλλη και στεγάστηκε το τετρατάξιο Αρρεναγωγείο με 302 μαθητές και το διτάξιο Παρθεναγωγείο με 114 μαθήτριες. Σήμερα το κτίριο αυτό στεγάζει το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Ερεσού.

Το ιστορικό της ίδρυσης του εκπαιδευτηρίου Ερεσού αρχίζει ύστερα από την Μικρασιατική καταστροφή (1922). Οι άνθρωποι, εξέφρασαν τότε, μια άποψη και ταυτόχρονα επιθυμία να ιδρυθεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτήριο που θα κάλυπτε τις υφιστάμενες στεγαστικές ανάγκες, θα αποτελούσε ένα αντιστάθμισμα επούλωσης των τραυμάτων της καταστροφής και θα ήταν ευρύχωρο και άνετο για την διδασκαλία των μαθητών. Επίσης εντασσόταν και στην ευρύτερη κρατική επιδίωξη.

Μέχρι να παρθεί η απόφαση της ίδρυσης του εκπαιδευτηρίου, οι μαθητές διδάσκονταν σε ακατάλληλους χώρους, με έλλειψη υποδομής και δεν πληρούταν οι όροι της ευπρεπούς εκπαίδευσης.

Το οξύ όμως πρόβλημα ήταν το οικονομικό. Και συνεπώς ήταν αδύνατον να βρεθεί κάποια λύση, γιατί το Ερεσιώτικο δυναμικό είχε αποδυναμωθεί από το διωγμό και γιατί το ντόπιο στοιχείο βρισκόταν σε αδυναμία συνεισφοράς ενός τέτοιου πολιτιστικού έργου. Ως μόνη ελπίδα ακόμα, είχαν μείνει οι ομογενείς Ερεσιώτες των Η.Π.Α., μια και το κράτος ήταν ανήμπορο να συντρέξει. Στην Αμερική είχε μεταναστέψει ένας αριθμός Ερεσιωτών, που θα μπορούσε να συμπαρασταθούν μια και είχαν σχέσεις με τη μητέρα πατρίδα.

Οι Ερεσιώτες ως πρώτα στάδια έκριναν σωστό να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα φρόντιζε για το θέμα. Η επιτροπή απεύθυνε θερμή έκκληση προς τους ομογενείς των Η.Π.Α. για το συγκεκριμένο θέμα. Στις 15 Ιουλίου 1923 στάλθηκε η επιστολή. Ένα κομμάτι αναφέρεται στην απόφαση να χτιστεί μόνο ένα σχολείο για τα αγόρια και τα κορίτσια να διδάσκονται στο παλιό σχολείο των αγοριών. Όμως πάλι το έργο ήταν μεγάλο και δεν βρισκόταν το αναγκαίο χρηματικό ποσό. Οι Ερεσιώτες, επίσης, μέσα στην επιστολή προτείνουν στους ομογενείς να οργανωθούν σε συνδέσμους και να κάνουν ότι νομίζουν σωστό για να πετύχει το πολιτιστικό αυτό έργο.

Σύμφωνα με την επιστολή προς τους ομογενείς διαπιστώνουμε τρία πράγματα: α) το πρόβλημα του κτιρίου προέκυψε μετά την Μικρασιατική καταστροφή, β) το πνεύμα της επιστολής μας φανερώνει το οικονομικό πρόβλημα της ίδρυσης του εκπαιδευτηρίου και γ) μέχρι τότε φαίνεται καθαρά η ανεπίτρεπτη κτιριακή υποδομή του διδακτηρίου. Καταλήγουμε ότι η αναζήτηση οικονομικού φορέα ήταν αναγκαία για τη συγκρότηση του συγκεκριμένου κτιρίου. Έτσι, με αφορμή την επιστολή των Ερεσιωτών, ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου το 1924 στις Η.Π.Α. ο φιλεκπαιδευτικός σύλλογος «Θεόφραστος» που τα μέλη της, ήταν Ερεσιώτες μετανάστες στις Η.Π.Α.. Χάρις σε αυτό το σύλλογο δε θα επιβαρύνονταν χρηματικά οι κάτοικοι της Ερεσού.

Την 31η Ιανουαρίου 1926 συγκαλέστηκε συνέλευση και αποφασίστηκε να χτιστεί εργολαβικά το εκπαιδευτήριο και να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του, στέλνοντας τμηματικά τα αναγκαία χρήματα. Σε αυτή τη συνέλευση ψηφίστηκε το καταστατικό, που θα ίσχυε για δύο χρόνια και μπήκαν οι πρώτες βάσεις του συλλόγου. Το συμβούλιο του συλλόγου με ειδικό πληρεξούσιο όρισε στις 14 Ιουλίου 1926 στην Ερεσό 7μελή διδακτηριακή επιτροπή.

Ως χώρος της ανέγερσης του εκπαιδευτηρίου αποφασίστηκε να είναι στο πλάι του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Ειρήνης. Αρχικά η ανάθεση του έργου ήταν ανάμεσα στον αρχιτέκτονα του Μανταμάδου Γρασομανίδη και στον Ερεσιώτη Δεμίρη. Τελικά το έργο ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Δεμίρη. Η συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού από τους ομογενείς των Η.Π.Α. ήταν δύσκολη. Έτσι με εράνους, εξαμηνιαίες εισφορές, δείπνα και άλλες εκδηλώσεις κατάφεραν να μαζέψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που ευχαρίστησε και ικανοποίησε όλους αυτούς που πήραν μέρος σε αυτό το πολιτιστικό έργο.

Η εργοδοτική επιτροπή ανέγερσε όλα όσα είχαν σχέση με το εκπαιδευτήριο και η διοικούσα επιτροπή το παρέλαβε σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Από το πρωτόκολλο επισημαίνουμε ότι το διδακτήριο ονομάζεται Ημιγυμνάσιο, γιατί το 1918-20 λειτουργούσε και ως Μέσης Παιδείας. Γι'αυτό το νέο εκπαιδευτήριο εκτός από την Στοιχειώδη θα στεγάζει και την Μέση Παιδεία.

Αρκετοί και ονομαστοί ήταν οι δωρητές και τα μέλη του Συλλόγου στις Η.Π.Α.. Η συμβολή του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου ήταν όμως ο πυρήνας της ίδρυσης του διδακτηρίου. Ωστόσο δημιουργήθηκε μια διένεξη ανάμεσα στους Συλλόγους των ομογενών «Θεόφραστου» και «Λαϊκού», που ιδρύθηκε αργότερα και οφείλεται σε αντίθετες απόψεις ως προς την αναγραφή των δωρητών σε αναμνηστικές πλάκες. Μετά από όλα αυτά πραγματοποιήθηκε η ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς και μεγαλόπνοου διδακτηρίου, που ήταν το όνειρο κάθε μετανάστη Ερεσιώτη. Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος των ομογενών αποφάσισε να ονομαστεί το σχολείο «Θεοφράστειο» προς τιμήν του Ερεσιώτη φιλόσοφου Θεόφραστου.


 Πηγή: Ιγνάτιος Π. Παπάζογλου, Η παιδεία στην Ερεσό Λέσβου, Μυτιλήνη 2002.

 

Αρχή σελίδας

 

Προηγούμενα έτη

  

Η ομάδα της ιστοσελίδας του σχολείου μας

Λεξικό της ερεσιώτικης γλώσσας

Οι μαθητές δημιουργούν

Εντυπώσεις καθηγητών που υπηρέτησαν στο σχολείο μας

Οι Παραδοσιακές Φορεσιές της Ερεσού

Λουλούδια-Φύση

Μαθητές του σχολείου μας φωτογραφίζουν τη φύση της Ερεσού καθώς και τα λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών.

Οι γειτονιές της Ερεσού

Τα σπίτια, οι γειτονιές και τα σοκάκια της Ερεσού σε μία συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξαν  μαθητές του σχολείου.

Εκδρομές- Περίπατοι

Φωτογραφίες από εκδρομές και περιπάτους του σχολείου μας.
Γιορτές και εκδηλώσεις
Εθνικές επέτειοι, γιορτές και εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκδρομές που πραγματοποιεί το σχολείο μας στο πλαίσιο διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θεατρική ομάδα

Ποιο έργο θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα του σχολείου μας; Ποιοι μαθητές συμμετέχουν;  Πατήστε εδώ για πληροφορίες.

Συνδέσεις

 

Οικολογία

Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

 

© Γυμνάσιο Ερεσού 2007-2009

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ