ΘΕΟΦΡΑΣΤΕΙΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΡΕΣΟΥ

ΛΕΣΒΟΥ

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

Greek version  

 

Η ιστοσελίδα μας φιλοξενείται από το sch.gr

Ιστορία του σχολείου

Ένα κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία του σχολείου μας  γραμμένο  από τη μαθήτρια Μυρσίνη-Αναστασία Δημακοπούλου.

Ιστορία της Ερεσού

Η ιστορία του τόπου μας σ' ένα ευσύνοπτο κείμενο που έγραψε η μαθήτρια Μανούσου Ιωάννα.

Θεόφραστος και Σαπφώ

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας  που γεννήθηκαν στην Ερεσό. Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους από τις μαθήτριες Σαββέλου Δέσποινα και Τρέντου Αναστασία.

Τοπικό Ιδίωμα

Η μαθήτρια Παγκαλίνη Δέσποινα κατέγραψε την ερεσιώτικη γλώσσα σ' ένα λεξικό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς.

Ήθη και έθιμα

Ο μαθητής Σάββας Βασίλης βασισμένος σε διηγήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων της περιοχής γράφει για τα έθιμα της Ερεσού.

Συνταγές της Ερεσού

Οι μαθητές του σχολείου έγραψαν παραδοσιακές συνταγές της Ερεσού και σας καλούν να τις δοκιμάσετε.

Έργα ζωγραφικής

Έργα ζωγραφικής μαθητών του σχολείου.

Σαπφώ και Θεόφραστος

  Κείμενο: Σαββέλου Δέσποινα - Τρέντου Αναστασία, μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου.

    Στην Ερεσό ζούσαν η Σαπφώ , μια από της σημαντικότερες ποιήτριες της αρχαιότητας και ο Θεόφραστος , που ήταν ικανός φιλόσοφος και επιστήμονας .

   Η Σαπφώ έζησε περίπου τον 6 αιώνα π.Χ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε  όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στην Ερεσό της Λέσβου. Ο πατέρας της ονομαζόταν Σκαμανδρώνυμος  και η μητέρα της Κλείδα. Επίσης είχε τρεις αδερφούς. Από πηγές ξέρουμε ότι η οικογένειά της είχε κύρος στην  εποχή της. Χωρίς να είμαστε σίγουροι αναφέρουμε ότι παντρεύτηκε έναν αρκετά ευκατάστατο Ανδριώτη , τον Κερκύλα , με τον οποίο απέκτησε μία κόρη που της έδωσε το όνομα της γιαγιάς της (Κλείδα). Με αφορμή της πολιτικές διαταραχές που επικρατούσαν στο νησί , η Σαπφώ , έφυγε από την Μυτιλήνη και εγκαταστάθηκε στη Σικελία.

Αφού ηρέμησαν τα πράγματα στη Μυτιλήνη , χήρα πια, γύρισε πίσω  και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών. Ακούγεται ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με της μαθήτριές της και το καταλαβαίνουμε αυτό , από το περιεχόμενο μερικών ποιημάτων της στα οποία εκφράζει τη στεναχώρια της  όταν έφευγαν από κοντά της για να παντρευτούν ή τη χαρά της για τις όμορφες στιγμές που πέρασαν μαζί.

    Η Σαπφώ είχε την εκτίμηση και τον θαυμασμό όλων των αρχαίων Ελλήνων που ήταν λάτρεις της τέχνης. Ο Πλάτωνας και όχι μόνο την  αποκαλεί  <<δέκατη μούσα >> , ο Σωκράτης  <<σοφή>>  , ο Οράτιος υποστηρίζει ότι είναι άξια ιερού  θαυμασμού και ο Οδυσσέας Ελύτης αφιερώνει ένα απόσπασμα από το έργο του στην ποίησή της. Ακόμη ο Ηρόδοτος κάνει αναφορές στην οικογένειά της. Μετά τον θάνατό της οι συμπατριώτες ως ένδειξη τιμής απεικόνισαν τη μορφή της σε νομίσματα. Στη Σικελία κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της  και υμνήθηκε απ’ όλο τον αρχαίο κόσμο.

     Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα , ύμνους στους θεούς και επιθαλάμια. Το κύριο στοιχείο των ποιημάτων της είναι ο έρωτας , γι’ αυτό και  τα περισσότερα απ’ αυτά είναι πολύ ιδιωτικά. Κάνει απλούστατες περιγραφές και εκφράσεις , από τις οποίες μπορεί κανείς να καταλάβει τα συναισθήματά και της εντυπώσεις της.  Συχνά αναφέρεται στις μαθήτριές της και στη σχολή της. Χρησιμοποιούσε την απλή αιολική διάλεκτο της Λέσβου για να γράφει τα ποιήματά της.

     Και κάτι τελευταίο για την Σαπφώ. Από το έργο της έχει διασωθεί ελάχιστο υλικό , το οποίο έχει μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και διδάσκεται στα πανεπιστήμια.


    Ο Θεόφραστος έζησε τον 4 αιώνα π.Χ.   Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερεσό , όπως και η Σαπφώ . Ο πατέρας του που ήταν πλούσιος έμπορος , ονομαζόταν  Μέλαντας. Μετά από κάποια χρόνια έφυγε από την Ερεσό και πήγε στην Αθήνα , όπου ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και την επιστήμη.

   Μετά το  θάνατο του Πλάτωνα , ακολούθησε τον Αριστοτέλη και  έγινε ένας από τους καλύτερους μαθητές του. Το  κανονικό όνομα του Θεόφραστου ήταν Τύρταμος , αλλά καθώς ο Αριστοτέλης έβλεπε την φιλομάθεια και την ευφυΐα του , του έδωσε το όνομα Θεόφραστος. Ο Αριστοτέλης είχε μεγάλη εκτίμηση στον Θεόφραστο γι’ αυτό του άφησε την περιπατητική σχολή (323 π.Χ.). Ο Θεόφραστος είχε μεγάλη επιτυχία όταν ανέλαβε τη σχολή καθώς πάνω από 2000 μαθητές φοιτούσαν εκεί , εκείνη την περίοδο. Επιπλέον δίδασκε αλλά και άφησε πολλά γραπτά.  Τα χρήματα που κέρδιζε από τη σχολή  τον έκαναν αρκετά πλούσιο και του επέτρεπαν να ζει με ιδιαίτερη πολυτέλεια.

     Το έργο του Θεόφραστου αποτελείται από 240 βιβλία , τα θέματα των οποίων είναι : η Ηθική , η Λογική , η ρητορική , η ιστορία των επιστημών ή  η μεταφυσική και κυρίως η Βοτανική και η Ζωολογία. Το πιο γνωστό σωζόμενο έργο του είναι οι  Χαρακτήρες . Το βιβλίο αυτό μιλάει για τους διαφορετικούς χαρακτήρες των ανθρώπων , οι οποίοι περιγράφονται με απλότητα και ακριβολογία. Επιπροσθέτως άλλα διάσημα έργα του είναι :  η ιστορία των φυτών και τα αίτια των φυτών , που προφανώς αναφέρονται στην φυτολογία.  

 Πιθανότατα μερικά  από τα έργα του Θεόφραστου   όπως  <<οι Χαρακτήρες>> παίχτηκαν στο αρχαίο θέατρο.

Και τέλος καθώς ο Θεόφραστος ήταν ένας πολύ σημαντικός και φιλομαθής  εκπαιδευτικός , το σχολείο της Ερεσού ονομάστηκε Θεοφράστειο για χάρη του!!!!!   


 Πηγές: Παναγιώτης Στυλ. Σκορδάς, Η πνευματική και πολιτιστική παράδοση στη Δυτική     Λέσβο από την αρχαιότητα έως σήμερα, Δήμος Ερεσού - Αντίσσης.

              www.lesvosonline.gr

              www.sapphogr.net

              el.wikipedia.org

 

Αρχή σελίδας

 

 

Προηγούμενα έτη

  

Η ομάδα της ιστοσελίδας του σχολείου μας

Λεξικό της ερεσιώτικης γλώσσας

Οι μαθητές δημιουργούν

Εντυπώσεις καθηγητών που υπηρέτησαν στο σχολείο μας

Οι Παραδοσιακές Φορεσιές της Ερεσού

Λουλούδια-Φύση

Μαθητές του σχολείου μας φωτογραφίζουν τη φύση της Ερεσού καθώς και τα λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών.

Οι γειτονιές της Ερεσού

Τα σπίτια, οι γειτονιές και τα σοκάκια της Ερεσού σε μία συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξαν  μαθητές του σχολείου.

Εκδρομές- Περίπατοι

Φωτογραφίες από εκδρομές και περιπάτους του σχολείου μας.
Γιορτές και εκδηλώσεις
Εθνικές επέτειοι, γιορτές και εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκδρομές που πραγματοποιεί το σχολείο μας στο πλαίσιο διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θεατρική ομάδα

Ποιο έργο θα ανεβάσει φέτος η θεατρική ομάδα του σχολείου μας; Ποιοι μαθητές συμμετέχουν;  Πατήστε εδώ για πληροφορίες.

Συνδέσεις

 

Οικολογία

Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

 

© Γυμνάσιο Ερεσού 2007-2009

ΚΕΝΤΡΙΚΗ | ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ | ΜΑΘΗΤΕΣ | ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΧΑΡΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ